16.03.2009

Lesbiene violate pentru a fi ”vindecate”.

Deşi Africa de Sud are una dintre cele mai liberale constituţii din lume, fiind una dintre primele ţări în care a fost legalizat mariajul între persoanele de acelaşi sex, majoritatea populaţiei nu vede cu ochi buni homosexualitatea. Metodele la care anumite grupări recurg pentru a-i vindeca pe cei a căror orientare sexuală este ”eronată” sunt drastice.

În Africa de Sud sunt bande care violează lesbiene, afirmând că ele se vor ”lecui”' astfel de orientarea lor sexuală.

Violul şi uciderea cărora le-a căzut victimă anul trecut fotbalista Eudy Simelane, care era lesbiană, a pus în evidenţă violenţa homofobă în ţară, în special împotriva femeilor.

"Suntem insultate în fiecare zi, bătute când mergem singure. Ni se spune constant că merităm să fim violate", declară o lesbiană interogată de ActionAid. "Bărbaţii ne strigă: Dacă vă violăm, vă veţi face bine, vă veţi cumpăra fuste şi vă veţi întoarce la cratiţă pentru că veţi fi aflat ce înseamnă să fii o femeie adevărată."

Astfel de "violuri corective" se întâmplă de cel puţin zece ori într-o săptămână numai în Capetown.

ActionAid atrage atenţia asupra ignoranţei autorităţilor. Din 31 de cazuri de omor cărora le-au căzut victime lesbiene în atacuri homofobe înregistrate din 1998, doar două cazuri au fost urmate de câte un proces şi în doar unul a existat o condamnare.